μειωτήρας εκσκαφέα λιγνιτωρυχείου
Το λάδι Castrol Optigear BM 220 σταματά την φθορά σε μειωτήρα εκσκαφέα λιγνιτωρυχείου.
 

 
Στα λιγνιτωρυχεία Rheinbraun της Γερμανίας λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους εκσκαφείς καδοτροχού δυναμικότητας 240.000 m3 λιγνίτη και χώματος ημερησίως.

Μετά από μόλις 600 ώρες λειτουργίας διαπιστώθηκε σημαντική φθορά στα γρανάζια του μειωτήρα καδοτροχού. Αποφασίστηκε να προστεθεί 5% πρόσθετο διθειούχου μολυβδαινίου στο λάδι του μειωτήρα. Η φθορά συνεχίστηκε οπότε δοκιμάστηκε 10% ΜοS2. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και οι μηχανικοί του ορυχείου ζήτησαν την συμβουλή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που τους πρότεινε το λάδι Castrol Optigear BM 220 με πρόσθετα MICROFLUX.

Μετά από 500 ώρες λειτουργίας με το λάδι αυτό, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και η εξέλιξη της φθοράς διεκόπη. Ο μειωτήρας δούλεψε 9.000 ώρες χωρίς να αλλαχθεί το λάδι, διάστημα κατά το οποίο οι επιφάνειες των δοντιών των γραναζιών γινόντουσαν όλο και πιο ομαλές. Η επόμενη αλλαγή του λαδιού έγινε μετά από 20.000 ώρες λειτουργίας κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων. 
Παρά το προχωρημένο pitting στα δόντια των γραναζιών, το λάδι Castrol Οptigear BM 220 σταμάτησε την εξέλιξη της φθοράς.
Σταδιακά, οι γωνίες των pittings εξομαλύνθηκαν και άρχισαν να τείνουν προς το εσωτερικό τους, ενώ αρκετές από τις μικρές τρύπες έκλεισαν εντελώς.